Web Koncept

új alkalmazások, szolgáltatások a nemzetközi mezőnyből merítve, web trendek, technológiák, szemléletváltás, forradalom

Archívum

Licenc

Creative Commons Licenc

HTML

A DNS, mint teljes értékű leíró kódolási nyelv

2007.05.05. 10:37 | zenkovics.ferenc | Szólj hozzá!

3,2 milliárd éve elindult egy kódolási folyamat, melyet ma Darvin után evolúciónak nevezünk. Szemantikus kódolásról írt bevezető cikkünk bemutatta, hogy a materiális adathordozóba, szabványosan kódolt, teljeskörű leírás mennyire fontos az emberiség tudásának menedzselésében, most megvizsgáljuk a DNS kódolás tulajdonságait.

"A DNS szerkezete lehetővé teszi az információ majdnem tökéletesen stabil tárolását, pontos megkettőződését és átadását. A DNS kémiai szerkezete magában rejti az evolúcióban fontos szerkezetváltozás lehetőségét is. Az információ nemcsak a fehérjék szerkezetére vonatkozik, hanem módot nyújt azok szintézisének mennyiségi és időbeli szabályozására is, így végső soron a sejtek csaknem valamennyi funkciója a DNS ellenőrzése alatt áll."  bővebben:DNS

DNS molekula

Biológiai élőlények, mint materiális adathordozók

Amíg mi egy blogot megírunk 5-10 perc alatt, az evolúció időléptéke 5-10-100 millió évben mérhető. Miközben egy egyed testreszabása minden alkalommal megtörténik, maga a faj specifikus (system) részek évmilliókra visszanyúlóan statikusak. Egy biztos, mindannyian prototípusok vagyunk, DNS kódunk molekulába zárva materializálódik, és mi magunk is (sajna) kötve vagyunk anyagi létünkhöz (Buddha: Nirvána szutra - Minden ember saját maga börtöne).

Egy egyed DNS-e ugyanakkor csak egy apró darabkája annak a tudásbázisnak, amit a fajon belüli, működőképes egyedek össessége hordoz. Látszik, hogy a populáció létszámának zuhanása, illetve a populációkon keresztüli géncsere intenzitásának csökkenése az egész faj rövidtávú kipusztulását eredményezheti.

Kódolási szabvány

A DNS molekula négy építőkockából (adenin, timin, citozin, guanin) áll össze, annyit tudunk ma, hogy szekvenciális a felépítése és az adattárolási mechanizmusa, az információt a bázispárok váltakozó sorrendje határozza meg.

Mégis elmondhatjuk, ha mi még nem is tudjuk olvasni a DNS-t a természet képes értelmezni és három dimenzióban a maga funkcionalitásával megjeleníteni azt.

A kódolási nyelv természete

  • Teljeskörű leírást ad az egyed minden tuladonságára, funkcionalitására, megjelenésére, időhorizontjára, reprodukciós ütemére stb. determináló tényezőként hat.
  • Disszipált információ hordozás, minden élőlény rendelkezik saját példánnyal a fajára jellemző DNS-ből.
  • Általános leíró nyelv, hiszen minden élőlényt képes leírni (voltaképpen kódolási szabványból és konkrét tartalomból áll)
  • Öndefiníciós nyelv, a dekódoláshoz is tartalmaz utasításokat, valamint az adatszerkezet leírását is feltehetően magában hordozza.
  • Empirikus kódolási nyelv, azaz önkényesen alakította ki magát (máig tisztázatlan módon)
  • Platformfüggetlen, az emberi genom egynegyed részben nárcisz
  • Öndokumentáló jellegű, egyetlen DNS molekulából egyedklón készíthető
  • Teljeskörű és univerzális, a legelképesztőbb létformák leírására is alakalmas
  • Könnyen fejleszthető, elterjedt és népszerű, a fejlesztési folyamat bárki által végezhető (szex, nemesítés, szelekció, ma már génsebészet is)

Címkék: kódolás dns xml buddha

A bejegyzés trackback címe:

https://webkoncept.blog.hu/api/trackback/id/tr9771075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása