Web Koncept

új alkalmazások, szolgáltatások a nemzetközi mezőnyből merítve, web trendek, technológiák, szemléletváltás, forradalom

Archívum

Licenc

Creative Commons Licenc

HTML

Szemantikus kódolás: az emberi kommunikáció alapja

2007.05.05. 09:08 | zenkovics.ferenc | Szólj hozzá!

Áttekintve a nyugati civilizáció kultúr-fejlődését (lásd: Jelentés a központnak: Kőkortól a cyber térig), láthattuk, hogy az adathordozók (kő, bronz, papír, könyv, elektronikus hordozók, internet stb.), valamint a tudás megosztási technikák (barlangrajz, templom-fal vésetek, könyvtárak, kolostor hálózatok, könyv nyomtatás, internet) fejlődése milyen változásokat hoztak a szellemi, spirituális és világi élet minden területén. Bejegyzésünkben megvizsgáljuk a harmadik tényező, a kódolási és dekódolási technikák fejlődését.

A szemantikus kódolás alap sémája

A leíró jellegű (szemantikus) kódolás lényege, hogy egy immateriális gondolatot kódolási-dekódolási szabvány segítségével, olyan statikus vagy dinamikus hordozó közegbe (anyagi forma) ágyazzuk, ami azután teljeskörű leírását adja mindazon információknak, amelyek az eredeti gondolat (tartalom) visszafejtését lehetővé teszi.

Hamurabi bronz törvény tábla

Egyszerű példán illusztrálva: szeretném a gondolatomat a szemantikus kódolásról megosztani veletek. Ehhez a magyar nyelvet és annak nyelvtani szabályait póbálom igénybe venni. Beszélt emberi nyelveink teljesértékű leíró nyelvek, hiszen létezés, cselevés, élőlények és élettelen tárgyak, tulajdonságok, múlt-jelen-jövő, térbeliség és még sok más elvont gondolat leírására alkalmasak. A bonyolult szabályrendszer elsajátítása mindannyiunk számára fontos és nehéz feladat, azonban képessé tesz bennünket arra, hogy ezt a blogot értelmezni (de legalábbis dekódolni) tudjuk.

A materializáció folyamata, köszönhetően az internetnek izgalmasabb, hiszen ugyanezen cikk kinyomtatva (biológiai eredetű adathordozóra) azonnal érezteti velünk a materiális jelleget és a leíró jelleg univerzalitását, voltaképpen azonban a blog.hu szervereinek winchester lemezén magnetizált kristályokba zárom binárisan az információt. Mindehez ma még a legelterjedtebb adatbeviteli eszközt, egy magyar (qwertz) billentyűzetet használok, kibővített latin karakterkészlettel.

Kapcsolódó linkek:

Címkék: kommunikáció nyelvek emberiség szemantikus kódolás

A bejegyzés trackback címe:

https://webkoncept.blog.hu/api/trackback/id/tr6171043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása