Web Koncept

új alkalmazások, szolgáltatások a nemzetközi mezőnyből merítve, web trendek, technológiák, szemléletváltás, forradalom

Archívum

Licenc

Creative Commons Licenc

HTML

Jamendo - ingyen zene mindenkinek

2007.07.20. 02:40 | kósa.szabolcs | 1 komment

Mint azt előző bejegyzésemben felvetettem, a zeneipar napjainkra komoly válság szélére sodródott, amit természetesen elsősorban a szűk látókörű, konfliktusorientált menedzsmentek számlájára írhatunk.

A kiút nem könnyű ebből a helyzetből, azonban a régi játékosoknak van még muníció a tarsolyában, ha pénzről és piaci részesedésről, lobbierőről beszélünk. Ez a tény mutathat kiutat számukra, már amennyiben felismerik valós helyzetüket. Ez persze kizárólag abban az esetben valósulhat meg, ha eszközeiket céljaik érdekében jól és okosan használják fel.

Cikksorozatunkban, a következő hetekben bemutatásra kerülő, zenével kapcsolatos online szolgáltatások mind kiemelkedő kreativitást és színvonalat képviselnek. Ez a tény véleményem szerint érdemessé teszi őket arra, hogy felvásárlási célponttá váljanak, vagy komolyabb befektetői tőkét szerezve erős szereplőkké váljanak az újraformálódó piacon. További aggodalomra adhat okot a zeneipar számára, hogy az online szektorba rengeteg pénz áramlik jelenleg (nemzetközi szinten persze) és könnyen elúszhat egy-egy olcsóbb bevásárlás, online szektorra specializálódott kockázati tőke befektetők kezébe osztva a lapokat.

Jamendo - az online szektor európai büszkesége

Kezdjük rögtön az egyik legszimpatikusabb szereplővel, a luxemburgi illetőségű Jamendóval. A 2005 közepén (!) indult oldal nem titkolt célja, hogy vezető kiszolgálója legyen a kiadófüggetlen zenekaroknak és a köréjük szerveződő rajongói közösségnek. Modelljük lényege abban a nagyon egyszerű és szimpatikus megközelítésben rejlik, hogy az oldal felhasználói ingyen, DRM (digitális másolásvédelem)-mentes zenékhez jutnak, a Creative Commons licenszfeltételei mellett.A nemzetközi terjeszkedéshez jól fog jönni a napokban bejelentett elsőkörös kockázatitőke bevonás a Mangrove Capital Partners-től. Céljuk az európai sikerek után a teljes globális zenepiac új szintre emelése. Minderre kísérletet most egy erős befektetővel az oldalukon tehetnek.

A független zenei társadalom egyik legnagyobb lehetősége a megjelenésre ebben a megoldásban rejlik, hiszen lehetővé teszik, hogy az előadók teljes albumokat juttassanak el hatékonyan a rajongóknak ingyenesen. 2007 januárjától már az oldalon keletkezett reklámbevételeket is fele-fele arányban megosztják a jogtulajdonosokkal. Az oldal felhasználói önkéntes alapon pénzügyileg is támogathatják a zenekarokat, amelyet azok minimális díj (0,5 euro) levonása után száz százalékig a címzettnél landolnak.

A site régebben kizárólag torrent hálózaton keresztül oldotta meg a terjesztést, mára azonban már streamben is hallgathatjuk (bár  ez nem mindig megy akadásmentesen) a kínálatot és megjöttek a más oldalakra beágyazható tartalmak is. A tulajdonosok folyamatosan integrálnak újabb és jobb szolgáltatásokat, mint például a megosztható es beágyazható playlistek, a lokalizált koncertajánlók vagy az ízlésünkhöz alkalmazkodó ajánló rendszer. Különösen ajánlom feltörekvő magyar zenekaroknak a csatlakozást, mivel az oldal indulásakor erősen francia befolyás alatt állt, szükség van a nemzetközi mezőnyre is. Számunkra, zenekedvelők számára a közösségi szolgáltatások mellett természetesen az ingyenesen letölthető komplett albumok jelentik a legfőbb vonzerőt.

A portál a rendkívül kellemes és letisztult design és könnyű navigáció mellett gőzerővel támogatja a közösségi funkciókat is, felhasználók egymás közti és zenekarokkal való kommunikációja terén is.

A Jamendo a poszt írásának pillanatában 142760 regisztrált felhasználóval rendelkezik, akik a 4022 teljesen ingyen kínált albumból válogatva, több mint 3 millió letöltést produkáltak és 44360 véleményt fogalmaztak meg. Ezek az adatok már most is magukért beszélnek, a kínálat pedig vetekedik nagyobb kiadók portfóliójával is. Rendkívül sok stílusban lehet válogatni (kényelmesen tagfelhőben is akár), talán épp emiatt a nemzetközi közösség is kezdi felfedezni az oldal lehetőségeit. Ugyanakkor tisztán látszik, hogy rengeteg hely van a bővülésre mind földrajzilag, mind tartalmilag.

A Jamendo a legjobb példája a merész, sikeres, innovatív és igen - mondjuk ki - webkettes vállalkozásoknak, cselekedeteik és megoldásaik minden elemében tükrözik az internet és az egyetemes kultúra új megközelítésének szellemiségét. Reményeim szerint ez az európai kezdeményezés komoly formálóerejévé válik az egész iparágnak néhány éven belül. Az oldal fordításához egyébként közösségi önkéntes munkával lelkesen hozzájárulhatunk itt.

Végezetül pedig egy példa a többféle típusú beágyazható tartalom közül és persze zene:

 

Címkék: web2.0 zene közösség internet kultúra zeneipar webkettő online drm creative commons kockázati tőke befektető ingyen zene

A bejegyzés trackback címe:

https://webkoncept.blog.hu/api/trackback/id/tr43121552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KarrierExpressz · http://karrierexpressz.blog.extra.hu/ 2008.01.22. 05:05:15

Kivalo, Remek: GRATULALOK!

Hihetelenul innovativ a blogod, ilyenre vadasztam!

Nem arrol beszelek, ami tema, hanem egy olyan otlet amit erdemes lenne tovabb fejleszteni.
Szerintem "független zenei társadalom egyik legnagyobb lehetősége" merfoldko lenne, sot hiany potlo.

Remelem felkarolja megvalositja valaki, szivesen segitek.

Taubert Istvan
Karrier Tanacsado
süti beállítások módosítása