Web Koncept

új alkalmazások, szolgáltatások a nemzetközi mezőnyből merítve, web trendek, technológiák, szemléletváltás, forradalom

Archívum

Licenc

Creative Commons Licenc

HTML

Jelentés a központnak: Kőkortól a cyber térig

2007.05.04. 08:34 | zenkovics.ferenc | Szólj hozzá!

A központ kérésének megfelelően műveleti egységünk első lépésben arra kereste a választ, mi is ez az 'internet', hogyan juthatott az emberiség idáig?

Nyelvében él a nemzet ...

Az emberiség sikertörténetének egyik kulcs tényezője a verbalitás képessége, majd később az írásbeliség megjelenése volt. Mindezen kommunikációs és tudástárolási rendszerek, valamint az olvasás (dekódolás) képességének mögöttes ismeretei együtt képezik alapját az emberi faj tudásmenedzselésének.

A szó elszáll ...

Már a kőkor embere ráébredt, hogy a generációról generációra történő tudás átörökítés csak szóbeliségre támaszkodva meglehetősen sérülékeny, bonyolultabb ismeretek (csillagászat, idő számítás, ciklikus természeti jelenségek) pedig, a tudáshordozó egyedek (papok) szűk köréből adódóan rendkívüli operatív kockázatnak van kitéve (lásd: török-, tatárdúlás stb.)

Éppen ezért kezdetben a legfontosabb csillagállások, és naptárak ismeretanyagának rögzítésére elegendő volt néhány monumentális kőépítményt felhúzni (piramisok, naptemplomok, stonehenge stb.) és max. 400 évenként a csillag templomot szétszedni és 15 fokkal elfordítva újra felhúzni.

Maga az információ tárolás ezen új technikája hamar megmozgatta az uralkodó osztályt (a fáraók pl. hamar telegraffitiztek minden templomot), majd legyűrűzött a korabeli középosztályokon keresztül egészen a széles néptömegekig. Delphoi romjai közt sétálva mélyen megérintettek azok a falakon látható szerződések, amelyeket felszabadított rabszolgák vésettek bele gigász kőtömbökbe: tudtul adva szabadságukat az örökkévalóságnak.

szerződések deplhoi kövein

Kapcsolódó linkek:

Címkék: tudásmenedzsment kultúra emberiség

A bejegyzés trackback címe:

https://webkoncept.blog.hu/api/trackback/id/tr4770553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása